В Україні визнають поглиблення тінізації торгівлі, проте, хочуть іще грошей

60% торгівлі працює в «тіні». Такі оціночні судження висловила днями заступник міністра фінансів Олена Макеєва.
За її словами, відповідний показник, зокрема, у фармацевтиці становить 40%, а в легкій промисловості – 67%.
Загалом же по економіці відповідний показник становить, принаймні, не нижче за 40%.
Втім, за словами заступника міністра фінансів Олени Макеєвої, висловленими в ході засідання колегії Міністерства фінансів, додатковий імпортний збір зі ставками 10% і 5%, введений у лютому цього року для стабілізації платіжного балансу України, буде таки скасовано з 1 січня 2016 року.
«Уже ухвалено рішення, що його буде скасовано саме з 1 січня 2016 року», - сказала вона.
Нагадаємо, що збір не поширюється на критичний імпорт, медичні приналежності, енергетичні ресурси, зокрема на газ, та інші важливі для української економіки і населення товари.
Країни - члени Світової організації торгівлі закликають Україну скасувати додатковий імпортний збір не пізніше кінця 2015 року. Водночас більшість членів СОТ визнали, що вжиті Україною заходи пов`язані зі складною ситуацією із платіжним балансом і введені у повній відповідності з положеннями угод СОТ. При цьому Росія, як не дивно, стала єдиним членом СОТ, який не приєднався до консенсусу в цьому питанні.
Разом із тим, глибоку вдячність за підтримку висловив міжнародним партнерам глава Уряду Арсеній Яценюк під час засідання колегії Мінфіну. Проте, на його переконання, Україна «жахливо недофінансова».
"Цей уряд зіткнувся з проблемами, з якими не зіткнувся жоден уряд за останні два десятиліття на Європейському континенті. Можна їх лише привітати, що вони з цим не зіштовхувалися. Проблеми Греції - ніщо порівняно з проблемами України. У Греції немає російських танків, тисяч загиблих і втрат 20% економіки. Щоправда їм 300 млрд вже дали і ще 80 млрд пообіцяли", - сказав він.
Яценюк наголосив на проблемі недофінансування України: "Ми вдячні за цей рівень підтримки, який є сьогодні для України, але треба відверто визнати: ми є жахливо недофінансовані".
Прем`єр-міністр підкреслив, що Україні потрібна успішна реструктуризація боргів.
"Вкотре заявлю політичну і економічну позицію уряду. Наші кредитори отримали пропозицію від уряду країни. Пропозиція є ринковою і справедливою. Ми сподіваємося, що кредитори приймуть нашу пропозицію, і не словом, а доларом США допоможуть українському народу", - сказав Яценюк.

Share on Google Plus

0 коммент.:

Отправить комментарий